karelBeste lezer, beste sollicitant,

er gaat geen dag voorbij waarop ik mij niet realiseer wat een verdraaid voorrecht het is De Standaard te mogen leiden en voor deze krant te mogen schrijven. We delen hier op de redactie allemaal dat gevoel. Een trots die ook een opdracht inhoudt: je moet het elke dag opnieuw waarmaken, een stuk schrijven dat goed genoeg is voor De Standaard. Nieuws maken dat de agenda zet. Magazines en Weekbladen maken die onze lezers zullen verrassen en verbazen.

De Standaard laat je op je tenen staan. Dat wil de traditie van dit journalistieke huis. Je wil graag denken dat het in de muren zit, maar het zijn de collega’s die dat van elkaar vragen. Verder springen, origineler zijn, scherper, juister, intelligenter vooral, met meer zwier schrijven, accurater nalezen en frisser vormgeven. Morgen zijn we weer ongelukkig over wat niet helemaal gelukt is. Geen zelfkritischer huis dan dit. Hier is geen plaats voor zelfgenoegzaamheid. Laat staan voor rust. We moeten het anders doen dan gisteren omdat de wereld weer wat is opgeschoven.

Daarom heeft deze redactie die fragiele combinatie nodig van ervaring en vernieuwing. Vijftigers en enkele zestigers met een lang geheugen en vaak meer dossierkennis dan de mensen die ze interviewen. Doorgewinterde reporters en interviewers. Maar ook jonge uitdagers die het anders willen doen, die met frisse ogen naar de wereld kijken en daar met branie over rapporteren.

Het is dus niet in één slogan te vatten naar welke kwaliteiten wij zoeken bij aanwervingen. Voor de ene functie hebben we nood aan expertise, voor de andere aan journalistieke flair en een kritische geest. Een fijne pen is cruciaal. Van iedereen die de krant, de website of het weekblad versterkt, verwachten we persoonlijkheid en eigenzinnigheid.

En tegelijkertijd moeten ze teamspelers zijn. Dit huis biedt grote vrijheid aan journalisten, maar elke dag moet de krant er liggen, elk uur moet de site geüpdatet. We krijgen dat alleen rondgefietst als iedereen zich genereus ten dienste stelt van het collectief. En van de lezer. Voor die lezer maken we De Standaard, en het succes van De Standaard ligt in het oordeel van die lezer over hoe wij over de wereld rapporteren.

Met vriendelijke groet,

Karel Verhoeven

Hoofdredacteur De Standaard